home     stemmen - onderhoud - reparatie     contact   

Piano Stemmen

 

Pianostemmen, onderhoud en reparaties

Uw piano of vleugel dient regelmatig gestemd te worden zodat het instrument op de juiste toonhoogte en de stemming in balans blijft.

Wanneer uw instrument een langere periode niet is gestemd dan kost het meer tijd om de piano op toon te stemmen en weer stabiel te krijgen. Dit bespreek ik van te voren met u.

Snaarspanning

De totale snaarspanning in uw instrument is zeer hoog, denk aan gemiddeld 12.000 - 20.000 kg. U zult begrijpen dat wanneer de piano niet met regelmaat gestemd wordt dit ten koste gaat van de stabiliteit van de stemming.

Het op toon stemmen gaat dan ook met enorme krachten gemoeid.
Uw instrument is opgebouwd uit hout. Hout zet bij vochtig weer uit en krimpt bij een droge lucht. Het verlopen van de snaren is bij een piano continue in beweging zelfs als er niet op gespeeld wordt.


Wist u dat in de pauze van een pianoconcert de vleugel zelfs wordt bijgestemd?

Vlak voor aanvang van het concert wordt de vleugel gestemd. Er is nog geen publiek en de podiumverlichting staat niet aan.
Tijdens het concert kan de temperatuur oplopen en de luchtvochtheid door het aanwezige publiek hoger worden waardoor de vleugel ontstemd kan raken.

piano stemmen pianostemmer reparatie reviseren Deventer Zutphen Apeldoorn Twello Holten Bathmen Lettele Olst

Pianoatelier / werkplaats

In mijn eigen werkplaats repareer ik piano's en vleugels

Of het nu om nieuwe hamerkoppen gaat of ivoor-reparatie, ik doe het graag voor u!

Voor een grote servicebeurt of reparatie maar ook bijvoorbeeld het spuiten in een andere kleur breng ik uw instrument naar mijn werkplaats. Ter overbrugging kunt u tijdelijk een piano thuis geleverd krijgen zodat u kunt blijven piano spelen!

Informeer naar de mogelijkheden!